Ar pilnu jaudu darbu uzsāk Preiļu stērķeles rūpnīca
1958. gada 7. oktobris
Sākotnēji, 3. oktobrī, iedarbināja mašīnas tehnoloģiskā procesa pārbaudei.
No Preiļu un Maltas rajonu kolhoziem rūpnīca iepirkusi un piegādājusi 200 tonnu kartupeļu. Ražošanas darbs organizēts divās maiņās. Diennaktī rūpnīca ražos apmēram 6 tonnas stērķeles. Divu maiņu darba nodrošināšanai rūpnīca patērēs ik diennakti 30 tonnas kartupeļu.
No stērķeļa izgatavos sīrupu, kas vajadzīgs konditorijas izstrādājumiem. Kartupeļu gremzdus izbaroja govīm.
Pirms 1959. gada 1. maijas svētkiem rūpnīca sāka ražot limonādi. bija paredzets, ka vienā maiņa saražos 2500 - 3000 pudeļu limonādes. Turpmāk rūpnīca ražoja 8 bezalkoholisko dzērienu šķirnes – “Limonāde”, bumbieru, citronu, apelsīnu, mandarīnu un ābolu dzērienus, “Vasara” un “Veldze”.
Par rūpnīcas direktoru bija B. Maskalāns, tehniskais vadītājs Dūms.
Vēlāk tā bija cietes rūpnīca.
1977.gadā Preiļu cietes rūpnīca kļūst par ražošanas apvienības “Rīgas balzāms” filiāli.
1986.gadā Preiļu cietes rūpnīca tiek nodota tiešā Preiļu rajona agrofirmas “Krasnij Oktjabrj” pakļautībā. Konditorejas cehs ražoja šerbetu, piena īrisu un “Gotiņas” ar 6 veidu pildījumiem.
Darbību izbeidza 2000 gadu sākumā, kad tā bija paju sabiedrības agrofirmas “Turība” pārvaldībā.
Atsauces
- Laizāns, V. “Darbu uzsāk stērķeles rūpnīca.” Ļeņina Karogs (Preiļi). 1958. 5. oktobris.
- Slone, A. “Atspirdzinoša, aromātiska, salda.” Ļeņina Karogs (Preiļi). 1959. 9. maijs.
- “Preiļu cietes rupnīca.” http://preilubiblioteka.lv/index.php?mod=pages&pageName=cietesrupnica (17.09.2024).